zoldi.com

На почивка в Рила през зимата На почивка в Рила през зимата автор: неизвестен

Почивка в Рила

Рила планина е разположена в Югозападна България, непосредствено в близост до Пирин и Родопите.

 

Сред най-популярните туристически забележителности на Рила планина са Рилски манастир, връх Мусала и Седемте рилски езера, всичките с място в 100 национални туристически обекта на България.

 

Ако посещавате Боровец задължително минета и разгледайте близките села Маджаре, Мала Църква и Бели Искър. В с. Бели Искър може да посетите и страхотната еко пътека Бели Искър. В Рила планина също така се намира водопада Скакавица и известните Стобски пирамиди, който са едни от най-популярните сред туристите у нас скални пирамиди.

 

Седемте рилски езера

 

Седемте Рилски езера са едни от най-живописните и най-посещавани езера в Рила.  Седемте рилски езера са разположени между 2100 и 2500м надморска височина.

Седемте рилски езера, които са с ледников произход, носят следните наименования: Сьлзата, Окото, Бьбрека, Близнака, Ботаническото (или Трилистника), Рибното и Долното.

Подробна информация за седемте езера и подробни маршрути може да намерите тук: Седемте рилски езера

 

Връх Мусала

 

Връх Мусала̀ с височина 2925 m е най-високият връх не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Надморската височина не връх Мусала е измерена спрямо морското равнище на Черно море при пристанище Варна.

Връх Мусала се намира в Рила планина, много близо от най-известния Български ски курорт Боровец. Върха е разположен и на около 80 км от град София.

През лятото Мусала се посещава от много туристи не само от България, но от целия свят, но определено сред посетителите на Мусала преобладават любителите на планината от България и съседните балкански страни.

На върха е изградена метеорологична станция на Института по метеорология и хидрология към БАН.

Според някои мнения името Мусала произлиза от турски език от „Мус Аллах“, или „място за молитва“, „молитвен връх“, „близо до Аллах“. За периода 1949-1962 г. връх Мусала е преименуван на връх Сталин, на името на Йосиф Сталин.

 

Рилски манастир

 

Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.

Рилския манастир представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки разположени на площ от 8800 м2. Рилският манастир се отличава със своята уникална архитектура. Манастира е ограден с 24-метрови каменни стени и дувари около всички основните манастирски сгради.

Благодарение на тези непритъпни каменни стени свързани в неправилен петоъгълник, Рилския манастир има вид на средновековна крепост.

Затова и повечето туристи, попаднали във вътрешността на Рилския манастир през една от двете железни порти, остава изненадан от специфичната мекота на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци.

 

Стобските пирамиди над село Стоб

 

Село Стоб се намира в община Кочериново, на не повече от около 5 км от гр. Кочериново. Село Стоб е разположено на пътя за Рилския манастир.

Много лесно ще стигнете от село Стоб до самите пирамиди. В селото има няколко табели показващи пътя към Стобските пирамиди. Отидете до църквата и на входа, който са направили там ще намерите достатъчно информация за посоката. От църквата до Стобските пирамиди се върви по екопътека.

 

 

Рила планина е важен хидроложки възел. Хидроенергийният потенциал на Рила планина й отрежда ¼ от хидроенергийния ресурс на България.

По билото на Рила планина е разпололожен Главният български вододел, който съвпада и с Главния балкански вододел, който разделя водосборните басейни на Егейско и на Черно море.

Рила планина е сред най-старата суша на Балканите, част от т.нар Македоно-тракийски масив. Ядрото на Рила планина е изградено предимно от гранит. Геологични изследвания направени в Рила планина сочат, че тя е заледявана на няколко пъти.  Специфичният алпийски пейзаж на Рила планина се приписва на влиянието на последното заледяване от преди 10-12 000 години.

В Рила планина, също така, има и минерални извори.  Най-известните горещи минерални извори в Рила планина са в Сапарева баня, Долна баня, Костенец и Баня.  В непосредствена близост (11км) до нашите планински хотели в Рила планина – в с. Маджаре и с. Мала Църква са минералните извори на Белчин бани.

В Рила планина се радва изключително еко и био-разнообразие.  24 вида животни, които обитават Рила планина са вписани в Световната червена книга. Общо Рила планина е обитавана от на 2000 животински вида.  Флората на Рила планина е типична за алпийски високопланински климат с разнообразие на широколистни и иглолистни видове.  Изключително привлекателни са алпийските цветя на Рила планина, сред които алпийската камбанка, планинско омайниче, иглика, пролетна съсънка и, разбира се, еделвайса.

 

 

Венета Корнфорд

Здравейте, аз съм Венета Корнфорд и много се радвам да Ви посрещна в уебсайта на Zoldi.com.

Заедно с моето семейство създадохме прекрасни вили и апартаменти за почивка на планина във вълшебни кътчета на България - с. Маджаре и с. Мала Църква в Рила планина. Нашите имоти до Боровец се продават или отдават под наем.

Ще останете очаровани от кристално чистия планински въздух, изворна вода, величествената природа и традиционен български уют.

Добре дошли в България!

Други статии от Венета Корнфорд

Add comment


Security code
Refresh

Апартаменти на Боровец под наем

Апартаменти на Боровец под наем

Апартаментите в Боровец построени от нас са с много добро местоположение и комуникативни връзки и са подходящи са обитаване както през...

продължение ...

Вили Боровец "Золди" с. Маджаре

Вили Боровец "Золди" с. Маджаре

Комплекс вили Бровец “Золди” е разположен в непосредствена близост до с. Маджаре е  особено подходящ за целогодишно обитаване.  Вилите Боровец "Золди" са...

продължение ...

Вили Варна

Вили Варна

Вили във Варна за почивка на море. Цените на вили във Варна за почивка на море, както и цените на къщите...

продължение ...

Апартаменти Варна

Апартаменти Варна

Почивка на море във ваканционен апартамент под наем във Варна. Варна е вторият град на България и нашата морска столица. В непосредствена...

продължение ...

Седемте Рилски езера маршрут

Седемте Рилски езера маршрут

  Сапарева баня – Паничище – хижа Рилски езера - Седемте рилски езера Маджаре - Говедарци - Мальовица - хижа Вада - Седемте...

продължение ...

Боровец ски

Боровец ски

Според данни публикувани в последната официална кандидатура на България за Зимни Олимпийски игри, данните за Боровец ски зоната са както следва:   Средна...

продължение ...

Почивка на планина в Маджаре

Почивка на планина в Маджаре

Ако пътувате от София, подминавате с. Мала Църква и продължавате в посока Мальовица.  На излизане от Мала Църква ще минете мост...

продължение ...